Online College Courses for Credit

+
Mak

Mak

Author: Milana Marinkovic
Description:

Mak (uljani, opijumski) i tehnologija gajenja

(more)
See More
Fast, Free College Credit

Developing Effective Teams

Let's Ride
*No strings attached. This college course is 100% free and is worth 1 semester credit.

46 Sophia partners guarantee credit transfer.

299 Institutions have accepted or given pre-approval for credit transfer.

* The American Council on Education's College Credit Recommendation Service (ACE Credit®) has evaluated and recommended college credit for 33 of Sophia’s online courses. Many different colleges and universities consider ACE CREDIT recommendations in determining the applicability to their course and degree programs.

Tutorial

Izgled table

of

Materijal za učenike - treći radni zadatak

of

Materijal za učenike - drugi radni zadatak

of

Materijal za učenike - prvi radni zadatak

of

Govor

Mak - papaver somniferum

Morfologija maka

Čaura maka

Čaura sa semenom

Čaure opijumskog maka

Pogača opijumskog maka

Zasecanjem čaura izlučuje se mlečno beli lateks, koji poprima smeđu boju. Tada se s čaure skida tupim noževima i to je sirovi opijum. Nakon sušenja na suncu mesi se u oblike kocke ili štapića. Stajanjem, sirovi opijum otvrdne i poprima gotovo crnu boju. Može se čuvati više od 15 godina, a da pri tome ne izgubi kvalitet.

Način upotrebe i efekat

Konzumiranje opijuma moguće je na sve uobičajene načine drogiranja; intravenozno i potkožno injektiranje, oralno, respiratorno, nazalno, pa čak i rektalno. 

Upotreba opijuma pušenjem je kod nas izumrla. Ostala je jedino navika pijenja opijumskog čaja u retkim narkofilskim redovima, ali to je u širem smislu zanemarivo. Osušene glavice maka i gornjeg dela stabljike prokuvavaju se i pravi se čaj izrazito neprijatnog ukusa. Zbog toga se mora jako šećeriti i naglo popiti. 


Posle prodora heroina na naše prostore, opijuma u praktičnom smislu više nema na tržištu. Današnji, moderni zavisnici više ne znaju postupak pripreme za ubrizgavanje opijuma koji je znatno komplikovaniji nego za heroin.

Delovanje je sporo, ali daje efekte slične heroinu. Odlikuje se početnom snažnom euforijom, osećajem topline i blagostanja uz ubrzane otkucaje srca. Osećaj euforije može biti praćen crvenilom kože, suvim ustima i otežalim ekstremitetima, kao i mučninom, povraćanjem i svrabom. 

Nakon početnih efekata, korisnici ulaze u drugu fazu i narednih su nekoliko sati pospani, uz prijatan umor sa meditacijama. Mentalne funkcije su zamagljene. Srce sporije kuca. 

Treću fazu karakteriše ulazak u san, a posle buđenja nastupa umor, odsustvo motivacije, depresivnost.