Online College Courses for Credit

+
Storify -  направите своју колекцију линкова и претворите је у он-лајн причу

Storify - направите своју колекцију линкова и претворите је у он-лајн причу

Description:

На крају ове лекције ученици ће знати да:

- дефинишу појам дигиталне библиотеке (својим речима)

- направе налог на кураторском алату Storify

- креирају своју дигиталну причу у алату Storify

- поделе Storify причу на одабраној друштвеној мрежи

Storify спада у категорију кураторских веб-алата.

Кураторски веб-алати су они алати који нам омогућавају да прикупљамо и организујемо веб-изворе који се баве одређеном темом.

Једноставније речено, ови алати служе за израду електронских прича које садрже линкове ка одређеним садржајима на нету и пропратне текстове аутора приче, који линкове додатно објашњавају.

Још једноставније - приче креиране у кураторским веб-алатима јако личе на електронске новине или летке.

Storify је алат који, осим што омогућава креирање електронских тематских збирки, има врло јаку социјалну димензију. Повезан је са глобалним друштвеним мрежама какве су Фејсбук, Твитер, Гугл-плус и Линкдин. Обезбеђује и уградњу (ембедовање) израђених прича на веб-места аутора. Наравно, до сваке приче води и линк који аутор може послати имејлом.

(more)
See More
Fast, Free College Credit

Developing Effective Teams

Let's Ride
*No strings attached. This college course is 100% free and is worth 1 semester credit.

29 Sophia partners guarantee credit transfer.

311 Institutions have accepted or given pre-approval for credit transfer.

* The American Council on Education's College Credit Recommendation Service (ACE Credit®) has evaluated and recommended college credit for 27 of Sophia’s online courses. Many different colleges and universities consider ACE CREDIT recommendations in determining the applicability to their course and degree programs.

Tutorial

Дигитална библиотека

http://portal.unesco.org/ci/en/files/20808/11350708503news_201205.jpg/news_201205.jpg

Дигитална библиотека је библиотека чије се збирке чувају у дигиталном формату и доступне су преко рачунара. Дигитална библиотека је врста информационог система за претраживање.

 

Да би избегли компликовање било које врсте, погледајте садржаје дигиталне библиотеке Антологија српске књижевности.

Навешћу неколико уводних реченица са овог сајта:

"Пројекат дигитализације значајних дела српске књижевности Антологија српске књижевности направљен је са циљем да се заинтересованим читаоцима широм света учине лако доступним капитална дела српске књижевности. Ова дигитализована библиотека бесплатно је доступна свим грађанима у Републици Србији и иностранству, и у функцији је промоције књижевних и културних добара у међународним оквирима, као и подизања књижевне, опште и дигиталне писмености грађана Републике Србије. Jeр, књижевност је, по много чему, средишњи део српске културе: oна, у складу са својом природом, чува језичко, културно и цивилизацијско памћење нашег народа."

Ако се "прошетате" кроз овај сајт, видећете да он својим корисницима, осим самих књижевних дела (датих у електронском облику), нуди и функцију претраживања http://www.ask.rs/ASK_SR_Pretrazivanje.aspx

Дакле, дигиталне библиотеке су бибилотеке у којима се нагласак ставља на приступ документима и на пружање информационих услуга – за разлику од традиционалних библиотека, у којима су најважније библиотечка зграда и томови публикација. (Ј. М. Георгијевић, Факултет техничких наука, Нови Сад, Србија)

Молим вас да већ сада, а и у наставку свог школовања, што чешће користите овај сајт!

(Само) неколико речи о Сторифају

 

Storify спада у категорију кураторских веб-алата.

Кураторски веб-алати су они алати који нам омогућавају да прикупљамо и организујемо веб-изворе који се баве одређеном темом.

Једноставније речено, ови алати служе за израду електронских прича које садрже линкове ка одређеним садржајима на нету и пропратне текстове аутора приче, који линкове додатно објашњавају.

Још једноставније - приче креиране у кураторским веб-алатима јако личе на електронске новине или летке.

Storify је алат који, осим што омогућава креирање електронских тематских збирки, има врло јаку социјалну димензију. Повезан је са глобалним друштвеним мрежама какве су Фејсбук, Твитер, Гугл-плус и Линкдин. Обезбеђује и уградњу (ембедовање) израђених прича на веб-места аутора (сајтове, блогове...). Наравно, до сваке приче води и линк који аутор може послати имејлом.

Сваку сторифај причу можемо ка коментаришемо или "лајкујемо", што омогућава додатну интеракцију између аутора и његове читалачке публике.

Упутство за рад у Сторифају

Погледајте упутство за рад у алату Storify. Његова намена је да вам наговести како овај алат ради. Да би сте га користили у његовом пуном потенцијалу - истражујте!
Са сигурношћу тврдим да много тога у упутству (намерно) нисам рекла :)))

Задатак

of

За радознале: Погледајте као је алат Сторифај (Storify) представљен у емисији Курсор (TV B92)

Колико је развој Интернета на неки начин угрозио егзистенцију штампаних медија тако је и постао незаменљиви алат самим новинарима. Интернет је обрисао светске границе и учинио проток информација невероватно брзим. Друштвене мреже постале су такође значајан фактор у новинарству а најбољи показатељ су немири у Тунису и Египту.
Као потенцијални проблем једном новинару, који жели да садржај за свој чланак или репортажу потражи на друштвеним мрежама, јавља се исувише велики број информација. Права је мука разазнати шта је вредно у мору коментара и твитова.
Један од алата који би могао да среди ова џумбус је Storify. Овај перспективан стар-ап који је касније добио донацију у вредности од два милиона долара данас је стигао до бета фазе. У привате периоду су га користили Huffington Post и The New York Times а после више месеци чекања коначно је доступан свима.