Online College Courses for Credit

+
Олимпијске игре у животињском свету

Олимпијске игре у животињском свету

Rating:
Rating
(0)
Author: Violeta A. Dupor
Description:

На Олимпијским играма сви такмичари имају исти циљ, а то је освајање медаље. На Олимпијским играма се вреднују снага, издржљивост и енергичност. У животињском свету су таква достигнућа присутна свакодневно, мада далеко од очију јавности. Сви ти рекорди у животињском свету имају само један циљ, опстанак и продужетак врсте.

(more)
See More
Fast, Free College Credit

Developing Effective Teams

Let's Ride
*No strings attached. This college course is 100% free and is worth 1 semester credit.

37 Sophia partners guarantee credit transfer.

299 Institutions have accepted or given pre-approval for credit transfer.

* The American Council on Education's College Credit Recommendation Service (ACE Credit®) has evaluated and recommended college credit for 32 of Sophia’s online courses. Many different colleges and universities consider ACE CREDIT recommendations in determining the applicability to their course and degree programs.

Tutorial

Дисциплина: Трка на 100 метара

Јусеин Болт спринтер с Јамајке, тренутно држи светски рекорд на 100 метара, који износи 9.58 секунди, и на 200 метара 19.19 секунди.
Сигурна сам да знате да је најбржа животиња на свету - гепард ! Овај пегави спринтер из породице мачака приликом лова може да трчи брзином од око 115 км/h што је око 32 м/s. То је око три пута брже од најбржег човека - Јусеина Болта!

Дисциплина: Дизање тегова

Врхунски дизачи тегова могу да подигну терет 1.8 пута већи од сопствене тежине. Један од најтрофејнијих дизача Иља Иљин освојио је златну медаљу на Олимпијским играма у Лондону и при томе оборио два светска рекорда: 428 килограма у биатлону и 233 кг у избачају.
Такмичар: црвени шумски мрав

Типичан је становник шума који живи у мравињаку у којем влада ред, чистоћа и подела рада. Велики су чистачи шума, јер се хране гусеницама и инсектима. Често се могу видети мрави радници како се враћају у своје мравињаке носећи на леђима плен који је је много тежи и већи од њих самих. Различите врсте мрава могу да понесу предмете теже 10 до 50 пута од њих.

Дисциплина: Џудо

Џудо је борилачка вештина која долази из Јапана и на јапанском значи "нежни пут". Да би узели златну медаљу у џудоу такмичари морају да буду изузетно борбени, да познају техниkу покрета и да имају добру равнотежу. 

Све особине једног џудисте могу се уочити код мужјака јеленка када се бори за наклоност своје женке у време парења. Они рогови на врху главе, који су тоталној не сразмери с телом, не служе за исхрану него за одбрану од непријатеља и борбу са другим мужјаком која претходи парењу. Тада мужјаци изводе своје фамозне борбе тако што се за земљу причврсте дугим ногама са оштрим канџама и по сваку цену се труде да противника оборе на леђа и не дозволе му да се извуче из тог положаја. Kао прави џудисти. У овој борби поштеде нема. Поражени ће бити елиминисан из конкуренције. Јеленак је прави спортиста међу инсектима, роговима без проблем подиже 30 пута већу тежину од своје.

Дисциплина: Скок удаљ

Такмичар: црвена веверица, црвени кенгур, ракета жаба 

Скок удаљ је атлетска дисциплина у којој спортиста/ спортисткиња покушава да што више скочи у даљ, правећи пре тога залет. Светски рекоредри су: у мушкој конкуренцији Мајкл Пауел (8.95м) док је у женској конкуренцији издвојила Галина Чистјакова скочивши 7.52м.

Међутим скок удаљ може да буде веома узбудљив када се изводи 15-20м изнад тла. Те скокове свакодневно изводе веверице. То је је за њих најједноставнији, а уједно и најсигурнији начин кретања кроз шуму који им омогућава да избегну блиске сусрете са предаторима. Прави мајстор у тој дисциплини је црвена или обична европска веверица.

Одрасла црвена веверица је дугачка 18-24 цм а у пуној снази може да скочи 4 метра удаљ.Ову вештину омогућавају им снажне задње ноге, витко тело, оштре канџе и наравно добра равнотежа. у одржавању правца и приземљавању помаже јој њен главни атрибут, чупави реп који је дугачак 15-20цм.

Изузетним резултатом се могу похвалити и црвени кенгур који скаче 12,8 метара удаљ и ракета жаба која скаче 4м од тла што је 100 пута дуже од њене дужине.