Don't lose your points!

Sign up and save them.

Sign up and save them.

Or

Author:
Michael Morgan

The objective of this packet is to develop an understand of new terms and definitions. Also, you will learn what a percentage is and how to use proportions to solve percentage problems.

Learn how percentages work and are calculated

Tutorial

By this point in time, you have probably learned about ratios and proportions. Now you're on to percentages, but what exactly is a percentage?

A percentage is a way of expressing a number as a fraction of 100 (per cent meaning "per hundred"). It is often denoted using the percent sign, "%", or the abbreviation "pct". For example, 45% (read as "forty-five percent") is equal to 45 / 100, or 0.45.

Remember, percentage is nothing more than a fancy word for proportion.

3400/40 is 85.

To get the final discounted price, you have to take 100-85. This will give you the final discount rate of 15%

Clicking the link below will lead you to a website with many variations of practice problems.

The type of examples includes:

- Fractions to percents
- Decimals to percents
- Calculating percentage values
- Calculating using percentage values.

http://www.helpingwithmath.com/resources/wor_percentages.htm

PERCENT WORD PROBLEMS

1. Assume you are the manager of a convenience store, and the local sales tax is 6.5%. At the end of the day, you find sales totaling $3210. What is the amount of tax that will be added on to the sales?

2. A gumball machine contains 51 blue, 128 green, and 93 red gumballs. Find the percent of the gumballs that are blue.

3. The regular price of a tool kit is $39.99. If the tool kit is marked 15% off, what is the sale price?

4. Mrs. Kim is a real estate broker. Her salary is $2650 per month, plus 0.25% of sales. To earn $5000 in a month, how much does she need to sell?

5. Mandy bought a sweater that was marked down 20%. What was the original cost of the sweater if she saved $9.00?

ANSWERS

**1.** $3210 * .065 = $208.65

**2**. Total gumballs = 51 + 128 + 93 = 272

51/272 = .1875 = 18.75%

**3. ** 15% * $39.99 = $6.00

Sale price is $39.99 - $6.00 = $33.99

**4**. $5000 - $2650 = $2350 This is her sales commission

.25% * amount of sales = $2350

.0025 * x = 2350

x = $940,000

**5**. 20% of the cost = $9.00

cost = $45